Strømstøtten monner ikke: – Kriseforståelsen til sentrale politikkere er fraværende

Næringsforeninger fra hele Sør-Norge, sammen med en rekke bedrifter var samlet på Eidsvolls plass i forkant av stortingets behandling av forslag til strømstøtte for næringslivet. I forkant av behandlingen har store deler av næringslivet gitt klare signaler på at regjerings forslag til strømstøtte ikke er tilfredsstillende. – Kriseforståelsen til de sentrale politikerne er ikke der, og det er veldig bekymringsfullt, sier Rune Kjølstad, daglig leder i Næringsforeningen i Drammensregionen.

For mange faller utenfor, og de som Ikke faller utenfor, får for lite. Det var også utgangspunktet da et hundretalls bedriftsledere fra hele Sør-Norge samlet seg utenfor Stortinget mandag formiddag, etter initiativ fra Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Næringsforeningen i Drammensregionen og Kongsberg Næringsforum var blant de hundretalls fremmøte fra næringsliv og politikkere på Eidsvolls plass. Her representert ved Cecilie Brunsell (Drammen) og Wivi-ann Bamrud (Kongsberg)

– Vi opplever at det er mangel på kryssforståelse blant regjering og Storting. Vi er en veldig alvorlig situasjon, så det er veldig nødvendig å raskt få på plass pakker for å bedre situasjonen, sier Kjølstad i en artikkel i DT.no.

I en undersøkelse Næringsforeningen nylig har gjennomført, svarer rundt 30 prosent at de vurderer å legge ned bedriften hvis strømprisene fortsetter uten noen form for ordning. Forslaget til løsning som nå foreligger er langt fra tilstrekkelig i følge Kjølstad.

– Dette handler om arbeidsplasser og framtiden til mange virksomheter. Derfor håper vi at de som skal bestemme dette på Stortinget, hører etter de som tar ordet her i dag, sa Harald Minge fra Næringsforeningen i Stavanger-Regionen.

Harald Minge fra Næringsforeningen i Stavanger-Regionen (Tekst/foto: Harald Hollund).

En rekke sentrale politikkere var møtt frem på Eidsvolds Plass for å høre appellene fra næringslivet. De holdt også selv korte innlegg til debatten.

Nikolai Astrup fra Høyre, var tydelig på at man på samme måte som under pandemien, må finne løsninger som det store flertallet på Stortinget kan stille seg bak.

Nikolai Astrup fra Høyre ønsket bred debatt og forlik i strømsituasjonen.

Mímir Kristjánsson fra Rødt, har foreslått fastpris også for næringslivet. Han krevere også at en liten del av fortjenesten som offentlig eide kraftselskaper og staten tar inn, går tilbake til bedriftene som sliter.

Det er første gang Mímir Kristjánsson hadde sett en så velkledd protestaksjon. – Dere må stå på videre i denne , for dette er kritisk sa han.

Etter samlingen på Eidsvolls plass, var næringsforeningene samlet til lunsj. Der fikk Cecilie Brunsell (i midten) fra Næringsforeningen i Drammensregionen og Wivi-ann Bamrud (til venstre) fra Kongsberg Næringsforum, sagt i klartekst til stortingsrepresentant Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet, at nåværende forslag til strømstøtte lagt i fra er til strekkelig.

En av bedriftene fra vår regionen som deltok på markeringen var Luxia som holder til i Lier. De eksperter på innendørs og utendørsbelysning.

– Det er viktig at vi som driver bedrifter stiller opp og står sammen. Luxia en bedrift som har en stort lager som krever at vi holder en viss temperatur, og med nåsituasjonen på strømprisene helt kritisk. Dagens forslag til strømstøtte monner dessverre ikke. Så det er viktig at vi står sammen, og det er så kritisk at jeg skulle ønske at det var enda flere som var her i dag, sier Frode Auvi-Lyngar, daglig leder i Luxia. Her på Eidsvolls plass sammen med Cecilie Brunsell fra Næringsforeningen i Drammensregionen.

Krisemøte om strømpriser

Strømprisene fører til at mange av våre medlemsbedrifter er i ferd med å passere smertegrensen for hva de kan tåle. Nå må vi mobilisere alle krefter!

Onsdag 21 september 08:00 – 09:30

Sted: Direktørboligen, Aass bryggeri

Møt opp og kom med innspill og erfaringer fra din bedrift. Sentrale politikere stiller for å ta imot innspill.

Maks 60 plasser, påmelding nødvendig her.