Se Sending fra LIVEstudio 3. april

I vårt Livestudio 3. april spør vi - Hvor kritisk er det ute hos små og store bedrifter akkurat i dag!

I vårt LIVEstudio møter vi:

  • Ordfører i Lier, Gunn Cecilie Ringdal beskriver situasjonen og bedrifter i «Grønne Lier»  
  • Hvordan er hverdagen for gründer Karianne Lamm-Kittelsen i Momento Jeans AS  
  • Hva er situasjonen for den store eksportbedriften Jensen Møbler i Svelvik. Vi møter daglig leder Jan Trygve Jensen  
  • Hvordan er situasjonen hos en etablert småbedrift. Vi møter Kjersti Gulliksrud i Møbelsnekkerne  
  • Siste status og kommentarer fra Adnan Afzal fra Næringsforeningen

Her er hva våre gjester kommenterte i sendingen som du kan se i sin helhet nedenfor

  • Lier kommune. Har møter i krisestaben hver morgen. Kommuneoverlegen er viktig. Tett samarbeid med NAV om ekstra mannskaper til landbruket.
  • Jensen i Svelvik Vareflyten er viktig for Jensen. Ansatte er permittert i brøker 50 % – 80 %. Europa er helt stengt. Produserer for lager.
  • Møbelsnekkerne/Hokksund. Mindre virksomheter er avhengige av lokale markeder. Lokale samarbeid viktig for produksjon. Håper på kommunen.
  • Momento-Jeans/Drammen. Gründerbedrift startet i 2018. Ingen omsetning. Tilfreds med statlig dekning av løpende kostnader.
  • Næringsforeningen i Drammensregionen. Følger det regionale næringslivet tett med løpende oppdateringer og veiledninger.

Ordfører Gunn Cecilie Ringdal i Lier kommune fortalte om hektiske og helt annerledes uforberedte dager fra 12. mars. Lier er et av Norges viktigste matfat. NAV er viktig for å supplere landbruket ned nødvendig arbeidskraft. Næringsforeningens medlemsundersøkelse om status i bedriftene er viktig som grunnlag for kommunens krisearbeid. Krisepakkene fra Staten har truffet godt – men bedrifter kan kollapse.

Direktør for Jensen Norge, Jan Trygve Jensen, ønsker å være optimistisk. De leverer til mer enn 20 land med mange viktige land for dem som Sveits, Østerrike, Tyskland og England er helt nedstengt. Norden fungerer delvis. Jensen har som annet næringsliv de vanskelige balansene mellom økonomi og helse. Svanemerkede miljøriktige madrasser sikrer fremtidens marked. Når det måtte åpne igjen.

Daglig leder Kjersti Gulliksrud i Møbelsnekkerne sa at prosjekter er satt på vent. Kunder er generelt skeptiske til bestilling. Det er utfordrende å få tak i materialer og beslag. Noe har stoppet opp, annet har lengre leveringstid – og prisene har gjort flere hopp. Hun håper de økonomiske overføringene på 4 milliarder kroner til kommunene blir benyttet til de mange små prosjekter for å holde hjulene i gang hos småbedrifter. Det kan være å bytte vinduer og dører og annet vedlikehold.

Gründer Karianne Lamm-Kittelsen i Momento-Jeans fortalte om total stillstand. For henne er statlige tilskudd til husleie, elektrisitet etc avgjørende for å gå igjennom krisen. Hun er trygg på at en flott gründerstart videreføres når forholdene er OK.

Fagleder for samfunn og innovasjon i Næringsforeningen Adnan Afzal tok en gjennomgang av de statlige krisepakkene som hittil er kommet. Han omtalte behandlingene i Stortinget og når de ulike pakkene realiseres og utbetales. 

For innspill og kommentarer:

Adnan Afzal. Fagsjef samfunn/innovasjon. 458 51 585. adnan.afzal@nfdr.no

Cecilie B. Brunsell. Leder strategi/næringsutvikling. 924 33 857. cecilie.brunsell@nfdr.no

Se sendingen fra fredag 3. april i videolinken.