UTE PÅ TUR: Roboten ”Pepper” oppholder seg vanligvis innendørs, men her er han på luftetur utenfor Papirbredden 2 sammen med daglig leder for Vitensenteret for helse og teknologi ved Universitetet Sørøst Norge, Hilde Eide og prosjektkoordinator for helsehuben, Petter Niklasson Hagen.

“Pepper” vil hjelpe

Det aller siste innen helseteknologi vil bli tatt i bruk når nytt sykehus og helsesenter skal etableres på Brakerøya. Vitensenterets robot ”Pepper” er en av de som er klar til å bidra.

Avdelingsdirektør for utvikling og teknologi i Helsedirektoratet, Kristin Mehre, har tidligere uttalt; ”at velferdsteknologi bidrar til bedre kvalitet på tjenestene, økt effektivitet og mindre kostnader.

– Delen av den eldre befolkningen øker, og skal vi kunne gi gode helsetjenester i framtiden, må vi ta i bruk teknologi. Vi vil ikke ha nok personell til å møte behovet, påpekte Mehre overfor NRK.

Et samspill

Kunstig intelligens er allerede tatt i bruk ved flere norske sykehus, og professor i klinisk kommunikasjon og helseveiledning, Hilde Eide, bekrefter at ny teknologi som roboter, apper og VR vil bli mer og mer vanlig både på sykehus, helsesentere, sykehjem og ikke minst ute hos de som trenger hjelp i eget hjem.

– Men det vil ikke skje over natten. Det må innføres over tid i et samspill med de menneskene som arbeider i helsevesenet og tilpasses de modellene og systemene som benyttes i dag, sier Eide som både er daglig leder og forskningsleder ved Vitensenteret for helse og teknologi ved Universitetet i Sørøst-Norge i Drammen. Vitensenteret har som formål å bidra til utvikling av fremtidens løsninger for helse- og omsorgssektoren. 

Robot med “følelse”

Senteret tester ut mye ny helseteknologi og benytter blant annet robot-basert simuleringstrening og forskning i forbindelse med opplæring av studenter og praktikere. Og på kontoret har professoren blant annet selskap av roboten ”Pepper”. 

Den humanoide roboten er utviklet av det japanske selskapet Softbank Robotics, og den ble presentert for første gang i 2014. ”Pepper” er utviklet til å være et familiemedlem eller en følgesvenn som skal gjøre folk rundt seg glade. Roboten kan identifisere følelsene til menneskene rundt seg og tilpasse oppførsel etter humøret til den han snakker med. ”Pepper” er også i stand til å gjenkjenne ansiktet og han både snakker, lytter, danser og kan chatte på mange språk. 

– ”Pepper” kan bidra på nytt sykehus

– ”Pepper” brukes jo allerede i forbindelse med trening av eldre, og vi tester nå andre bruksområder for denne type roboter som jo er gode dialog-partnere. Vi tror blant annet at ”Pepper” kan være nyttig i forbindelse med opplæring av barn og unge med diabetes, og jeg ser heller ikke bort fra at roboter som dette kan løse oppgaver ved det nye sykehuset og den nye helseparken, sier Vitensenter-sjefen.

Forhandleren i Norden; selskapet Dustin, opplyser at roboten blant annet er i stand til å lukke et åpent kjøleskap, ”forstå” om medisinskapet ikke blir åpnet i løpet av dagen, kontrollere om en person er blitt igjen på toalettet for lenge samt feste brodder på skoene hvis det er glatt ute. ”Pepper” kan også minne en om å ta medisinen, hjelpe til på venterom og brukes innen undervisning.