Ny praktbok: – Drammen havn som skapte byen

Ivar Vannebo, assisterende havnesjef og styreleder i Drammen havn Ann Christin Andersen, var nesten høytidsstemte da de ønsket velkommen til bokslipp i ærverdige Skur 1 på Drammen havn. Anledningen er historiker og forfatter Jo Sellægs presentasjon av den nye boken om Drammen havns historie. Boken som det har tatt nesten tre år å lage, er på hele 530 sider. Den har et rikelig innhold med foto, illustrasjoner og historier hvor mye ikke er publisert tidligere.

Ann Christin Andersen, styreleder i Drammen havn (t.v). Her sammen med assisterende havnesjef Ivar Vannebo. De ønsket velkommen til presentasjon av den nye boken om Drammen havn, og havnas betydning for etablering og utvikling av Drammen som by. Andersen benyttet anledningen til å orientere om havnas viktige rolle og ansvar også for fremtiden. Foto: Simen Falck.

Forfattere av boken Jo Sellæg (t.v.) og Hans Arne Odde. Sellæg gir oss historien helt tilbake fra 1200 tallet og frem til nyere tid. Odde har bidratt til forfatterverket med å skrive om Drammen havn og dens posisjon og utvikling etter år 2000. Foto: Simen Falck.

Havna skapte byen

Historiker og fatter Sellæg gav oss noen smakebiter fra historien og den rikholdige boken.

– Boken er havna sett fra utsiden, sett fra drammensernes blikk. Her er det flere fasetter og spennende historier som ikke er kommet frem tidligere. Dette er en bok om elvebyen Drammen. Hadde ikke havna vært her, så hadde ikke byen vært her heller. Det er havna som skapte byen rett og slett, sier Sellæg.

– Det er en bok som favner brett. Jeg starter med tømmeret lagt oppe i dalen, og forfølger det helt ut til Rødtangen. Den viktige havnebyen Svelvik har selvfølgelig fått sin plass. Svelvik var mer viktig enn det vi har vært klar over, og da spesielt når det gjelder skipsbyggingen. – Det er benyttet mange bilder, og flere av bildene er ukjente og ikke publisert tidligere. I tillegg har jeg i boken lagt vekt på nettopp skipsbyggingen.

Foto: Gården Kobbervik. Jo Sellæg arkiv. Illustrasjon: Per Pihl i Fut og Folk.

Jo Sellæg tar i boken historien helt tilbake til 1200 tallet. Og blant de rikholdige illustrasjonene og historiene får blir vi også bedre kjent med Adelsmann Bent Nikolassøn som driver innkreving av skipstoll rundt 1388.

Skipsverft

– Vi har hatt mange og tjue skipsverft i Drammen, Svelvik og utover i fjorden. Interessant å lese, er at det var i Svelvik de bygget de store båtene på 1600 tallet. Det er ingen ny oppdagelse, men det er veldig lite kjent. Dette kan man nå lese om. I boken gir vi dere historiene om stedene, og ikke bare om båtene som ble bygget der, orienterer forfatteren.

Foto: 1870. Barken Statsråd Brock er nettopp sjøsatt ved Jørgen Jørgensens verft i Svelvik. /Svelvik Museum.

Gruvearbeidere drukner i Svelvik

– En helt ukjent historie er at 32 tyske gruvearbeidere med familier druknet i Svelvikstrømmen i 1539. Dette kan man lese mer om i boken, sier forfatter Sellæg.

Foto: Svelvik sett fra Verket. Postkort Mittet/Drammen Museum. Bojerten i bilde er ny rekonstruksjon med navnet Christiane af Bro. foto: Daniel Hahne.

Sjøbuene er dokumentert

For første gang er alle sjøbuene i perioden 1600 – 1886 dokumentert. I boken får vi inngående kjennskap til de mange buene som lå tett i tett i Drammen.

Bryggene på nedsiden av Gyldenløves plass vinteren 1907. Foto: A. P Bye/Drammen Museum. Sjøbu, Haugfosgården Landfalløya 78 Foto: Jo Sellæg.

Nyere tid

Bokens historier, dokumentasjon, bilder og illustrasjoner tar oss helt med til nyere tid. I artikkelen er det gitt kun en ørliten smakebit på hva man kan finne. I tillegg til Jo Sellægs historier, gir Hans Arne Odde et godt innblikk i Drammen havns historie og posisjon i nyere tid etter år 2000.

Foto: Drammen havn. På bilde f.v: Bengt G. W. Törnqvist, Knut E. Møinichen og Olof Wallenius.

Årets julegave

Boken tar for seg så mange historiske begivenheter og er så detaljrik, at den er et “must” i bokhylla til alle som er glade i Drammen, elva og historien.

Boken er til salgs i bokhandelen, eller ved henvendelse til Drammen havn her i linken.