Næringslivet inviterte til fotballdebatt: «Drammensmodellen» lansert på lunsjmøte

En forfatter og fotballmamma sendte en langpasning. Daglig leder i Godset tok den imot. Ideen om å bruke Drammen til å lage en ny fotballmodell er nå lansert.

«I en by som Drammen, hvorfor skulle vi ikke klare det?»

Journalist og forfatter Karianne Braathen kastet ut en utfordring til de fremmøtte på «Snakkes» i kantina hos advokatbedriften Svensson Nøkleby tirsdag 7. mars.

Braathen med “brannfakkel” i Aftenposten

I november ga Braathen ut boka om toppscoreren og stjernespilleren fra Drammen, Amahl Pellegrino, og hans kronglete reise til toppfotballen. Boka fikk glitrende kritikker og er innkjøpt av Kulturrådet. I januar hadde forfatteren en kronikk i Aftenposten om fotball og fattigdom som er blant de mest leste og delte debattinnleggene i Norge i år. Temaet engasjerer sterkt og bredt.

SNakkes hos Svensson Nøkleby

Den første tirsdagen i hver måned inviterer advokatfirmaet Svensson Nøkleby ansatte og forretningsforbindelser til lunsjmøter med aktuelle temaer. Forrige gang næringslivet møttes for å «Snakkes», var det skatteflukten fra Norge som sto på agendaen. Denne gang var det altså de nye klasseskillene i fotballen som var overskriften. Fra Strømsgodset var daglig leder Magne Jordan Nilsen og fagansvarlig for samfunn, Lars-Petter Eggen, invitert. Journalist og drammensforfatter Braathen innledet.

I den fullsatte kantina til Svensson Nøkleby holdt hun et glødende innlegg om de nye klasseskillene i fotballen. Hun løftet frem statistikk og fersk journalistikk fra blant annet Aftenposten. Tallene viser at fotballen er i ferd med å ekskludere stadig større grupper. Det har skjedd en dramatisk endring de siste 10-15 år. Braathen slo fast at den norske idrettsmodellen slår sprekker og at vi må tenke nytt. Hun argumenterte for at fotballen har en helt unik posisjon i samfunnet, og at fotballens fremtid ikke kan overlates til idretten alene. 

Utfordringer med klasseskille

Nilsen og Eggen fra Godset forklarte at de også er opptatt av klasseskillene i fotballen. De har gjort flere tilpasninger i sine modeller, for eksempel er Eliteakadamiet, Godsets talentsatsing, nå helt gratis. Men Nilsen erkjente at utviklingen er en utfordring, også for Godset. Forbundet presser på for at toppklubbene skal hente inn enda yngre spillere. Den såkalte akademiklassifiseringen stiller harde krav til klubbene på talentutvikling. Godset står, som toppidrettsklubb, med et bein i en knallhard kommersiell konkurranse og det andre i samfunnsansvar og relasjon til nærmiljøet.

Stadig flere barn faller utenfor

En av de fremmøtte som grep ordet, var Jan Rune Justad, avdelingsleder oppvekst, barn og unge i Kirkens Bymisjon i Drammen. Han fortalte om alle de barna i Drammen som bare kan drømme om å få være med på et fotballag. Kirkens Bymisjon har mange av dem hos seg hver eneste uke. De har nylig utvidet Friminuttet til å gjelde eldre aldersgrupper også. Behovet for mat, klær og et sted å møtes for barn og unge som har lite eller ingenting er enormt. Og antallet barn som står utenfor alt som er av fritidsaktiviteter, bare øker. Justad var opptatt av å få frem at dette ikke bare gjelder fotball, men alle typer fritidsaktiviteter.

Karianne Braathen avsluttet sitt innlegg med å utfordre toppklubbene, næringslivet og de øvrige klubbene til å gå sammen om å bruke Drammen som et laboratorium for å finne en ny modell, slik at fotballen fortsatt kan være en arena for alle.

«I en by som Drammen, hvorfor skulle vi ikke klare det? Vi er et Norge i miniatyr. Vi har en god del barnefattigdom og storbyutfordringer. Men vi har også mange gode krefter og mye kunnskap. Vi er en fotballby også. Kan ikke vi lage en ny modell for fotball? Drammensmodellen?»

Tok utfordringen

Dagens ordstyrer og daglig leder i Svensson Nøkleby, Terje Gundersen, utfordret Nilsen og Godset på om de ville ta utfordringen fra Braathen.

«Jeg tar den ballen», sa Magne Nilsen.

Styreleder Kristin Ørmen Johnsen i Konnerud IL meldte seg også på: «Ja. Vi i Konnerud IL vil selvsagt være med å bidra.»

De ble alle ble enige, akkurat som arrangementet oppfordrer til, om å «SNakkes».

Magne Jordan Nilsen og Godset tar ansvar. Han skal ta kontakt med Idrettsrådet og invitere til et første møte.

Fakta om SNakkes

SNakkes er en møteplass for inviterte forbindelser, der Svensson Nøkleby byr på samfunnsaktuelle foredrag, lunsj og interessante samtaler rundt bordet. Neste SNakkes er 10. mai, hvor tema er by og næringsutvikling.