Nærbakst AS på Tranby – 5000 kunder over hele landet.

Nærbakst AS tok med ca. 100 medarbeidere fra Hvalstad og Oslo til sin nye fabrikk på Tranby i Lier. Nærbakst har 5000 kunder over hele landet gjennom de mange bakeriene som er tilknyttet kjeden. Bilde over: (f.v) Per-Otto Nedrelid, Henrik Grøtterud, Solveig Røine, Knut Kvale og Cecilie Bjørgan Brunsell.

Se sendingen i sin helhet i videolinken nedenfor.

Vi har store nok arealer å ta av, så vi ser lyst på fremtiden for næringsutviklingen i Øvre Eiker, sa Knut Kvale, den nye ordføreren i kommunen. Han var en av gjestene i Næringsforeningens LIVEstudio tirsdag. Ordfører Kvale fikk en annen start på sin 4-årsperiode enn han hadde trodd. Med Covid-19 er dette blitt noe helt annet. Men Øvre Eiker har hatt betydelig færre smittetilfeller og dødsfall enn Drammen og Lier.

Der har vi vært både dyktige og heldige, sa Knut Kvale. Han omtalte Øvre Eiker som en landbruks- og skogbruksbygd, selv om kommunesenteret Hokksund er definert som by. Bortsett fra Stasjonsgata – hovedgaten – er Hokksund fortsatt et tettsted med plass for nye bygg, nye forretninger og nye tiltak.

En ny næringsplan skal være klar høsten 2021. Ordføreren er svært opptatt av å bevare Hellefoss Paper med 90 arbeidsplasser. Saken er på statsrådens bord, og vi håper han ikke legger ned denne viktige papirbedriften (bokpapir), som også er viktig for miljøet, avsluttet Kvale.

Markedsdirektør Per-Otto Nedrelid og driftsdirektør Henrik Grøtterud i firmaet Nærbakst AS tok med ca. 100 medarbeidere fra Hvalstad og Oslo til sin nye fabrikk på Tranby i Lier. – Kokkene har fått for mye plass i TV! Vi ønsker oss en konditor som får plass i TV som Brimi, Hellstrøm, Alfsen og andre dyktige kokker. Det kunne løftet vår bransje! Det er spennende og interessant å lage noe som folk spiser sa Henrik Grøtterud i sendingen.

Nærbakst har 1500 kunder i sitt kundeområde på det sentrale Østlandet – men 5000 kunder over hele landet gjennom de mange bakeriene som er tilknyttet kjeden. Korona har gitt 30 % nedgang i omsetningen.

I bakeriet deres starter arbeidsdagen kl. 02.00. Det bidrar til noen vansker med rekruttering, men med gode bakere har vi likevel bra rekruttering, sa de. Trolig bør kunnskap om baking og mat inn i grunnskolens tidlige trinn.

For Nærbakst er det viktig å videreføre bakervarer med lokal tilknytning. Som sjøormbrødet i Telemark og grovt med sirup i Rogaland. Disse hadde neppe hatt et marked andre steder i landet!

Solveig Røine: – Det er gøy å skape noe nytt og annerledes i byen vår! Hun driver kaffebarene «Jovialen» og «Hos Solveig». Denne bransjen har små marginer, så det er ikke lett å få investorer inn. Men med egne penger, en positiv leverandør og en velvillig bank har det vært mulig å skaffe midler, sa hun. Livet som gründer er krevende, men vi lever bare en gang. Så det er bare å gønne på, understreket hun.

Solveig Røine fikk bred lokal støtte for å ta over de store lokalene for kaffeservering på jernbanestasjonen i Drammen. Mandag 18. mai hadde hun planmøte med BANE NOR, og hun tror hun åpner etter sommerferien. Det er jo slik at ved motstand, da blir du ekstra kreativ med ekstra ny energi. Hun fikk også pandemien rett i fjeset – med redusert omsetning – men det nytter ikke å sutre, sa Solveig Røine.