Mentor Samuel Bigirimana (t.v.), mentorpartner Gul Rahman Tara og vennen hans Benyamin Husseini snakker om planlagt telttur til Hardangervidda. Foto: Natia Chkhetiani/Internasjonale Drammen

Mentor-ordning gir resultat

Mentor Samuel Bigirimana og mentorpartner Gul Rahman Tara gjør mer enn å bare snakke om jobb. Nå skal de på telttur på Hardangervidda.

Samuel Bigirimana (24) er mentor i Mentorordningen i Internasjonale Drammen. Han har jobbet som lærer og driver nå sin egen bedrift for å hjelpe ungdom ut i arbeid. Det å bli mentor kom ganske naturlig for han.            

– Jeg selv er innvandrer og vet hvordan det kan være å være på jakt etter nye nøkler til samfunnet og arbeidslivet, sier Samuel.

Drømmer om å bli bilmekaniker

Mentorpartneren til Samuel; Gul Rahman Tara (18), er fra Afghanistan. Han har bodd i Norge i fire år og er klar for å begynne på videregående. Gul tar nå sine første skritt inn i det norske arbeidslivet. Han har fått praksisplass på Kiwi på Konnerud for sommeren, men drømmen er å bli bilmekaniker – en drøm han har hatt siden barndommen. Han opplyser at han lærer mye fra mentoren sin og forteller med stort engasjement om aktivitetene de gjør sammen.

– Nå planlegger vi telttur til Hardangervidda til sommeren. Det er viktig for meg å lære bort det jeg kan og det som jeg synes er viktig for å lykkes i arbeidslivet og livet generelt – ikke bare teoretisk, men ved å leve det og oppleve det sammen. Den viktigste oppgaven for meg som mentor er at vi har det gøy med alt vi gjør sammen – alt fra isbading til presentasjonsteknikker. Det er ikke alltid lett å vite hva som er innenfor når man kommer til et nytt samfunn, spesielt ikke i et land som Norge som har mange uskrevne sosiale regler, påpeker Bigirimana.

Vil fortsette mentorskapet

William Adomako og Haben Misgna Hayle er egentlig ferdige med sitt seks måneder lange mentorløp, men de ønsker å fortsette i programmet. – Jeg har hatt en lang og vanskelig reise for å komme dit jeg er i dag og vil veldig gjerne dele mine erfaringer med dem som er på den samme reisen, påpeker Adomako. 

Han kom til Norge fra Ghana som student, og nå driver han sin egen bedrift i IT- og finansbransjen. – Jeg gjorde noen feil som jeg ikke ønsker at andre skal gjøre. Norge har blitt et multikulturelt samfunn og man merker godt at globaliseringen begynner å ta form her. Derfor er det veldig viktig at vi unngår feilplassering av kompetanse som koster samfunnet penger, slik at alle kan få lov til å bidra til statskassen i henhold til sin potensiale, sier han.

Nyttig med en veiviser

Mentorpartner Haben Misgna Hayle er 27 år gammel og kommer fra Eritrea. Etter å ha vært i Norge i tre år har hun blitt ferdig med videregående skole med svært gode karakter. Nå legger hun planer for veien til drømmejobben. Et av alternativene er å prøve seg med robotikk og intelligente systemer. 

– Det er mye man ikke får lært på skolen. Man kan få lov å gå på norskkurs, men man lærer ikke hvordan arbeidsmarkedet fungerer i landet og hva man forventer av deg på arbeidsplassen. Vi kommer fra en arbeidskultur som er helt annerledes enn den norske. I denne prosessen er det veldig nyttig for meg å ha en veiviser som William, sier hun. 

Mentor William understreker betydningen av et funksjonelt sosialt nettverk. – Det å komme til Norge er egentlig den enkleste delen, mens å beholde og å komme videre med drømmene er det vanskeligste, sier han.

Femårsplan

Nå er målet for Haben å lage en femårsplan og sikte mot skoler som kan åpne dører for henne til drømmejobben. 

– Det er alltid motiverende når man ser mennesker med innvandrerbakgrunn her i landet som har fått til ting og som har vært gjennom mye av det samme som meg. Kanskje blir jeg selv mentor om et par år, sier hun og smiler. 

Mentorordningen


Mentorordningen er prosjekt i Internasjonale Drammen for å få flest mulig innvandrere ut i relevant arbeid. Prosjektet kobler innvandrere med høyere utdanning og yrkeskompetanse mot frivillige mentorer fra næringslivet i drammensregionen. Prosjektet er finansiert av IMDI og blir drevet av næringsforeningen. Målet er å bidra til å synliggjøre innvandreres kompetanse i samfunnet. Det har allerede vært med 72 mentorpar i programmet, og flere av dem har kommet seg ut i relevant arbeid. 

Ler mer om Mentorordningen og Internasjonale Drammen her: https://www.nfdr.no/prosjekter-internasjonale-drammen-mentorordningen/mentorordningen

Mentor William Adomako (t.v.) og mentorpartner Haben Misgna Hayle legger planer for veien til drømmejobben. Foto: Natia Chkhetiani/Internasjonale Drammen