Profilen / 14. MAI 2019

Verdiskaperen

I fjor skapte Aass Bryggeri en milliard kroner i verdier. 90 prosent av disse verdiene ble delt ut til Staten gjennom skatter og avgifter.

Tekst og foto: Per-Jan Brekke

Bryggeriet ga Staten en sjekk på 900 millioner kroner med blankofullmakt. Vi gir altså bort 90 prosent av verdiene uten noe som helst garantier for hva de brukes til eller hvem de skal deles med. Vi er så flinke til å dele i dette landet, men vi må ikke glemme at verdier må skapes før de kan deles. Og vi må heller ikke glemme at det er små- og mellomstore bedrifter som står for 80 prosent av all verdiskaping og at næringslivet tar betydelig økonomisk risiko, sier Terje Aass (76) som ledet landets eldste bryggeri i 34 år.

Poul Lauritz Aass startet det hele i 1861, og Terje tok over etter faren Detlev i 1979. I 2014 tok femte generasjon Aass over daglig ledelse og drift; nærmere bestemt sønnene Christian August Knudsen Aass og Lauritz Aass. 

Villfarelse

– Min oppfatning er at mange unge i dag lever i den villfarelse at det er mer enn nok penger der ute og at alle muligheter bare ligger der og venter på de. Jeg tror at tiden er inne for en liten realitetssjekk i skoleverk, politikk og offentlig debatt. For det å gi bort en krone er såre enkelt, det å skape en lønnsom krone er mye vanskeligere, sier siviløkonomen som tok utdannelsen i Tyskland og Frankrike.

I dag titulerer 76-åringen seg som kulturarbeider etter blant annet å ha tatt etterutdannelse i mikrobrygging. Terje brygger i dag både ved Aass sitt eget mikrobryggeri og sammen med andre mikrobryggere, i tillegg til at han reiser rundt for å fortelle om ølets fortreffeligheter. – Øl er lidenskap, kjærlighet og kultur, smiler Aass.

Vil gå fra bryggeri til bryggeri

– Det finnes jo tusenvis av små og store bryggeri i Norge. Jeg har en drøm om at jeg kan bruke et halvt år på å gå fra bryggeri til bryggeri, smiler den spreke 76-åringen som alltid har brukt mye av fritiden på å gå i fjell og mark. For et par år siden gikk han like godt fra hjemmet på Bragernes til hytta i Hemsedal. Friluftentusiasten brukte 11 dager på de 260 kilometerne.

Og bryggeriveteranen er fremdeles også veldig engasjert i hva som rører seg i nærings- og samfunnsliv i Drammensregionen. 

Frykter sentrumsdød

– Det er synd at det ikke ble en storkommune med åtte kommuner og gjerne også med Kongsberg på kjøpet. Vi hadde trengt den tyngden for å konkurrere med andre kommuner og store regioner, og så er det jo spesielt trist at vi ikke fikk med Lier på laget i denne omgang, sier Terje som mener at det også i forbindelse med sammenslåingen er for mye fokus på fordeling av goder og tilbud kontra det å få til noe nytt sammen.

76-åringen er for øvrig også opptatt av sentrumsutvikling, kompetanseflukt og manglende engasjement i næringslivet i Drammen. 

Kompetanseflukt

– Byutviklingen har siden 1990 vært meget bra, men Drammen og sentrum er sårbare. Veibommer, dyr parkering, økt netthandel, butikkdød, politikere som ikke vil ha ny permanent gangbro og forgubbing på grunn av dyre sentrumsboliger er i sum et faresignal som må tas på alvor. Men selv om jeg ikke liker bommer, så har jeg stor respekt for å ta vare på og forvalte fem milliarder kroner før andre tar de, sier Aass som også mener det er viktig å gjøre noe med den betydelige kompetanseflukten fra Drammen til Oslo-området. 

– Mye god verdiskaping går tapt. Nå er det i hvert fall viktig å være et godt vertskap for det nye Universitetet i Drammen og sørge for at flest mulig av studentene blir igjen her, sier kulturarbeideren som skulle ønske større synlighet fra næringslivet i disse debattene.

FAKTA:

Navn: Terje Jens Detlev Aass
Alder: 76 år
Stilling: Kulturarbeider
Sivil status: Gift med Wenche og far til Tina Louise Aass Bull, Christian August Knudsen Aass og Lauritz Aass
Bosted: Bragernes i Drammen