Profilen: / 7. JANUAR 2020

Grønn Tech-gründer

Den «grønne» tech-gründeren Christine Spiten har vært med på å utviklet en drone som lar deg utforske havdypet rett fra mobiltelefonen. I 2018 havnet hun på Forbes liste over World’s top 50 Women In Tech, og året etter ble hun kåret til ‹‹Årets Ledestjerne›› i DN.

PROFILEN:

Navn: Christine Spiten

Alder: 29 år

Stilling: Seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond

Sivilstatus: Opptatt med å redde havet

Bosted: Seilbåten

Tekst: Ida Charlotte Børrestad

Spiten var  nylig til stede på Gründeruka i Drammen der hun fortalte om hvordan man kan skape muligheter og bærekraftige løsninger ut av lidenskap og engasjement. 

Christine er miljøaktivist og medgründer i Blueye Robotics, tech-selskapet som har utviklet undervannsdronen. Hun er utdannet sivilingeniør og bor store deler av året i seilbåten sin på Bygdøy hvor hun deler båtplass med Kong Harald. Nå jobber hun med næringsliv, plast og sirkulærøkonomi i WWF Verdens naturfond. Der skal hun hjelpe næringslivet og idretten med å løse problemer knyttet til plast gjennom sin rådgivende rolle. Hun håper flere blir inspirert til jobbe med bærekraftige løsninger og at næringslivet tør å utfordre tradisjonelle modeller og tankesett.

Undervannsdronen fra Blueye Robotics dykker blant sitronhaier. Foto: Hege Røkenes

Naturrisiko er businessrisiko

– De som ser den muligheten som er i dag og som griper den er de som vil lykkes. De som holder fast ved gamle metoder og prinsipper, vil ikke overleve. Naturrisiko er businessrisiko, forklarer Spiten. Alle organisasjoner og selskaper er på en eller annen måte basert på naturressurser – og de er det knapphet av, forteller hun.

Men i ethvert problem finnes det en løsning. – Hver gang man ser utfordringer, så er det også tilsvarende med muligheter som ligger i de. FNs 17 bærekraftsmål er egentlig en meny av muligheter og steder hvor det bare er å innovere i vei, forklarer en engasjert Spiten. Selv mener hun at det bør stilles strengere krav til etablering av nye bedrifter i dag. – Starter du en ny virksomhet i dag mener jeg det bør stilles krav til at bedriften bidrar til å løse et av de 17 bærekraftsmålene, sier hun. 

Greenhushing 

Spiten får ofte spørsmål fra næringslivet om hvordan man som bedriftsleder kan ta tak. 

– Ta utgangspunkte i det du allerede gjør og det du allerede har. Hvordan kan du på en smart måte bruke de mulighetene du har for å skape økonomisk gevinst, uten at det går på bekostning av natur og miljø, spør hun engasjert. Hun mener man ikke bør være redd for å snakke om det positive man gjør, selv om man har et stykke igjen å gå. 

– Det er mye bedre å fortelle hva du gjør enn å drive med “greenhushing”, hvor man ikke våger å fortelle om stegene man tar, fordi man vet at ikke alt er perfekt, sier hun.

Spiten mener gevinsten er stor hvis man tør å utfordre seg selv i en bærekraftig retning. – Ved å fortelle om det lille eller store man gjør vil det høyst sannsynlig skape en positiv effekt. Enten vil du få flere kunder, eller du vil få økt tillit hos de eksisterende, forklarer hun. Sirkulærøkonomi er mye omtalt i disse dager, og Spiten mener det kun går én vei. – Jeg mener verden vil bli sirkulær uansett, fordi vi til slutt ikke har råvarer igjen å forbruke. Det er overraskende at ikke flere benytter de mulighetene som finnes akkurat nå. 

Har testet ytterpunktene

På Gründeruka i Drammen delte hun historien fra å være student til gründer ved å bruke lidenskap og interesse til å skape verdi og muligheter. – Det har vært vanvittig lærerikt å få være med og bygge et selskap, hente funding, investorer og partnere. Det skjer mye når et selskap går fra fire til 30 ansatte, forteller hun engasjert. Som student startet hun enkeltpersonforetak og hadde sommerjobb i ulike bedrifter. 

– Jeg jobbet med Kongsberg Oil and Gas technologies og i Statoil på et prosjekt om integrert miljøovervåkning, til etterpå sommerjobb i Greenpeace. Som student har du mulighet til å teste ytterpunktene. Man får utforske bak kulissene og bli kjent med ulike næringer innenfra. Dette er et type tankesett jeg har tatt med meg videre, avslutter hun.