Kvinnedagen: – Små endringer gir store ringvirkninger

- I Deloitte arrangeres Equality Week i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. Da tar vi oss tid til å reflektere og feire kvinner, både internt og utenfor Deloitte, sier Siri Carlén Dupont (bilde). - Mangfold og likestilling er viktig del av hverdagen hos oss i Glitre Energi, sier Guro Knapstad. - Kvinnedagen er fremdeles viktig, hevder Rune Kjølstad i Næringsforeningen i Drammensregionen.

Vi behøver fortsatt kvinnedagen

– Kjønnsdiskusjonen er fortsatt svært viktig i mange bransjer og innenfor mange yrkesgrupper. Norge er på god vei mot et likestilt samfunn, og selv om det i teorien er mye likt, er det strukturer i samfunnet som gjør at vi fremdeles ikke har kommet i mål, sier daglig leder i Næringsforeningen i Drammensregionen, Rune Kjølstad.

– I Norge har vi kanskje holdninger til kvinner i næringslivet som ikke alltid er bevisste, så vi har ikke kommet helt dit at Kvinnedagen kan avvikles. Like viktig er likestillingsarbeide vi gjør i Norge, kan ha en påvirkende faktor utenfor landegrensen, fortsetter Kjølstad.

Deloitte setter fokus

– Hos Deloitte er temaet «The Butterfly Effect» eller «Sommerfugleffekten». Små endringer, som en sommerfugls vingeslag, kan forplante seg og gi store virkninger senere. Det oppfordres derfor til at alle skal gjøre noen små ting som vil utgjøre en positiv forskjell for jenter og kvinner, og #BeTheButterfly, sier Siri Carlén Dupont som er Senior Manager i Deloitte.

– Hos Deloitte i Drammen feires dette ved å bestille cupcakes, med sommerfugl, fra en kvinne-eid bedrift. Det er arrangert et internt foredrag om ubevisste holdninger.

– Vi får også besøk av Anita Krohn Traaseth i Deloitte sin podkast, «iLoopen», der det snakkes om “Arne”. Faktum er at blant de 100 best betalte topplederne i Norge, er det like mange som heter Arne som det er kvinner! Med dagens tempo, vil det ta 134 år før kvinner og menn er likestilt, fortsetter Siri Carlén Dupont.

Hva ville du selv gått i 8. mars- tog for, spør vi Dupont?

– Likelønn og lik økonomisk verdsettelse av typisk kvinnelige egenskaper, også ved fordeling av bonus. Vi må fremsnakke hverandre og slutte å bruke kjønnsdiskriminerende terminologier som «flink pike» og «gutteklubben grei» som forsterker de ubevisste holdningene våre, sier Dupont.

Artikkel fortsetter under bilde.

I følge SSB viser tabellen at kvinner gjennomsnittlig har lavere månedslønn enn menn. Tabellen viser på en annen side at kvinner fra 2020 til 2021 hadde en litt høyere lønnsvekst enn menn i samme periode.

– Aksjonen “Arne” viser at det fortsatt er viktig å markere kvinnedagen. Det er mye som gjenstår før vi har oppnådd likestilling, men denne dagen er også en påminnelse av det arbeidet som er gjort og hvilke kamper som er tatt.

– Ser vi blant annet på andel kvinnelige ledere i Norge, er det en veldig lang vei å gå. I følge SSB var det i 2019 37% kvinnelige ledere, og 63% mannlige ledere i Norge, avslutter Siri Carlén Dupont i Deloitte.

Mangfold og likestilling er viktig del av hverdagen i Glitre Energi

Glitre Energi AS er en stor arbeidsgiver med nærmere 300 ansatte. Vi har spurt Guro Knapstad, som er konsernansvarlig for forretningsutvikling og innovasjon om hva Kvinnedagen og likestilling betyr for bedriften.

– Kraftbransjen har historisk sett vært, og er fremdeles, en mannsdominert bransje. Dette er heldigvis i ferd med å endre seg, og noe vi har høyt på agendaen i hverdagen, innleder Guro Knapstad.

– Vi ønsker oss mange flere kvinner i kraftbransjen, og Glitre Energi har stort fokus på likestilling og mangfold både når vi rekrutterer og forfremmer. Vi tror at en arbeidsplass der man får til en god miks av ansatte med ulike bakgrunner og kompetanse er et godt sted å jobbe, og Glitre skal være en slik arbeidsplass, sier Knapstad.

– En ting verdt å fremheve er at to av våre ansatte, Line Drange Rud og Kristine Gjøsæter, har vært initiativtakere og gründere av Kraftkvinnene. Dette er et fagnettverk som ønsker å synliggjøre kvinner i bransjen og bidra til å øke rekrutteringen av kvinner til fornybarnæringen.

Rollemodeller

– Betydningen av å ha gode rollemodeller er stor, og i så måte bidrar Kraftkvinnene ved å dele ut prisen Årets Kraftkvinne til noen som utmerker seg med å være en synlig og god rollmodell som heier andre kvinner frem. Priser overrekkes av Olje og Energiministeren, så vi ser at Kraftkvinne-nettverket har blitt et betydningsfullt nettverk. Vi i Glitre Energi er veldig stolte av å ha disse to flotte rollemodellene som har bidratt til dette prosjektet og som nå sitter i styret til Kraftkvinnene, fortsetter Guro Knapstad.

God takhøyde

– I Glitre har vi stor takhøyde for å få lov til å drive frem initiativ, noe som skaper en fremoverlent kultur hvor det oppleves enkelt å jobbe med alle slags endringer, både innenfor innovasjon og likestilling, fortsetter Knapstad.

– Også innenfor mitt fagfelt, forretningsutvikling og innovasjon, er det ofte overvekt av menn. Men i Glitre har vi nå et team på tre dyktige kvinner, noe som ofte blir lagt merke til på en positiv måte i møter og andre areaer hvor vi er representert. Så der håper jeg at vi kan bidra til å vise hvor mye spennende det er å jobbe med innenfor innovasjon i fornybarnæringen.

– Oppsummert så arbeider Glitre Energi daglig og over hele linja med likestilling og mangfold, avslutter konsernansvarlig for forretningsutvikling og innovasjon, Guro Knapstad.

Kommende generasjon i næringslivet

Alexandra Christou, er en av tre studenter fra USN som har internship hos Næringsforeningen i Drammensregionen. Alexandra er 23 år, og tredje års student i økonomi og ledelse ved USN campus Drammen. Vi har spurt hva slags forhold hun har til Kvinnedagen 8. mars.

– Kvinner har i mange år ønsket å utvikle seg og har kjempet for at jeg og andre kvinner skal ha muligheten til å blant annet velge hvilket som helst yrke. Det er akkurat denne store bevegelsen som har blitt gjort til nå jeg feirer på kvinnedagen og den friheten til å ta mine egne valg, sier hun.

– Det har blitt gjort store endringer gjennom årene og kvinner er nå en del av næringslivet i en større grad enn noen gang før, men statistikk viser at det er fortsatt en vei å gå for å nå likestilling. At vi fortsetter å feire kvinnedagen gir meg dermed en trygghet på at jeg kan nå mine drømmer, avslutter Alexandra Christou.

Fakta om kvinnedagen

Kvinnedagen ble først innstiftet i København i 1910.

Kvinnedagen ble første gang markert i Norge i 1915. Viktige kampsaker har vært like juridiske rettigheter, lik lønn for likt arbeid, flere kvinner i ledende stillinger og rett til selvbestemt abort. I forbindelse med det internasjonale kvinneåret 1975 ble 8. mars proklamert som internasjonal kvinnedag av FN.

Kilde: SNL