Cecilie Skog jakter på sneip

Hun var første norske kvinne som beseiret både Nordpolen, Sydpolen og Mount Everest. Nå jakter eventyreren Cecilie Skog (46) på sneip i Oslos gater i podcasten «Dritbra» med komiker og drammenser Håvard Lilleheie som programleder.

UT PÅ NYE EVENTYR: Cecilie Skog er ute på nye eventyr, nå på jakt etter sneip i Oslos gater. I tillegg er polfareren gjest i første episode av «Dritbra» som er en «lettbeint podcast om søppel og dritt» i regi av avfalls- og gjenvinningsselskapet Lindum i Drammen. Foto: TINE SA/Ole Martin Buene

Fjellklatrer, polfarer og plastinnsamling-entusiast Cecilie Skog er nemlig gjest i første episode av «Dritbra» som er en «lettbeint podcast om søppel og dritt» i regi av avfalls- og gjenvinningsselskapet Lindum i Drammen. Her byr eventyreren og friluftentusiasten på egne erfaringer og betraktninger rundt plastproblematikken.

46-åringen, som blant har flere strevsomme turer med komiker Truls Svendsen på samvittigheten, har tilbragt flere timer enn de fleste ute i skog og mark, og sett mye søppel og plast på avveie. I dag er polfareren også ambassadør for «Loop og Plukkposen», og Cecilie er ofte å se med rumpa i været der hun plukker søppel og sneip i skogen eller rundt i Oslos gater. 

– Jeg er spesielt på jakt etter sneipen. Sneip inneholder nemlig 80 prosent mikroplast, forteller polfareren entusiastisk.

LILLEHEIE, MYTER OG AVFALL
Programleder for podcasten er komiker, skuespiller og TV-kjendis; Håvard Lilleheie, drammenseren som nylig fikk testet ut sine militære talent i «Kompani Lauritzen» samt sine praktiske kunnskaper sammen med Jon Almås i «Praktisk info», erfaringer som muligens kan være nyttig nå han tar for seg store og små emner innenfor det for mange litt myteomspunne temaet; avfall.

SØPPEL OG DRITT: Håvard Lilleheie er programleder for «Dritbra» som er en «lettbeint podcast om søppel og dritt».

– Hva er de gode nyhetene? Spør programlederen og Strømsgodset-patrioten i podcasten til avfalls- og gjenvinningsselskapet Lindum. Og administrerende direktør i Lindum, Pål Smits mener det faktisk er mange gode nyheter folk flest kanskje ikke kjenner til eller har tenkt over når det kommer til «søppel og dritt». 

PLAST PÅ AVVEIE
Smits, som selv er gjest i podcastens første episode, berømmer både Cecilie og Håvards innsats.

– Samtidig burde både podcasten og denne innsatsen være helt unødvendig, mener Lindum-sjefen.  – Plast på avveie er et stort miljøproblem, men også noe vi kan gjøre noe med. Mye er nå på gang, og gode løsninger er under utvikling, forteller Smits som i den anledning har en klar oppfordring til lytterne:

– Vi må sammen slutte opp om de innsamlingssystemene som er etablert, for da vil det bli så mye enklere for neste ledd å finne gode behandlingsformer og gjenbruksområder, påpeker han.

LINDUM GÅR FORAN
Lindum behandler ikke selv plast direkte, men mange andre avfallsfraksjoner som gjenvinnes til ulike bruksområder og produkter. Selskapet har med sin virksomhet påtatt seg et samfunnsansvar som de nå også ønsker å dele mer av med befolkningen og podcast-lytterne. Podcasten liggere allerede ut, og i tillegg til plast er det også episoder om  tema som matproduksjon på avfall, matavfall og bæsj.

LINDUM-SJEFEN: Administrerende direktør i Lindum, Pål Smits mener det er mange gode nyheter som folk flest kanskje ikke kjenner til eller har tenkt over når det kommer til «søppel og dritt». Foto: Torbjørn Tandberg

– DET NYTTER
– Mange begynner nå å få et forhold til begrep som bærekraft og sirkulærøkonomi, men slike begreper kan fort bli høytsvevende og lite konkrete. Vi ønsker å vise at den jobben du og jeg gjør, ja den nytter, påpeker Pål Smits som viser til at det finnes mange gode historier der ute om avfallshåndtering.

– Media skriver gjerne om de mørke sidene ved avfallshåndteringen i Norge og i verden; at plasten går til forbrenning eller sendes over landegrensene, men det skrives ikke like mye om det som fungerer og den positive utviklingen vi har. Vi er nå i en fase hvor det skjer en enorm utvikling, og med litt tålmodighet, tillit og godt samarbeid er jeg sikker på at resultatet blir «Dritbra», avslutter Lindum-sjefen.

Kontaktperson: Daglig leder Lindum, Pål Smits; 907 80 970