Bygger Bama-bygg på 32.000 kvm

Alento AS er nå i full gang med ett av de største enkeltstående byggeprosjektene i Viken for tiden, nærmere bestemt Bama-bygget på Tranby i Lier. – Det kommer til å være totalt mellom 300 og 400 arbeidere som vil være i sving med gigantprosjektet, sier Alento-sjef Kristian Lindland.

BAMA-BYGGET: Slik vil Bamas bygg på Tranby i Lier fremstå når det er ferdig med 22.500 kvadratmeter grunnflate og 32.000 kvadratmeter bruksareal. Bygget, som har Breeam-standard; «very good», skal huse både Bama Industri og Bamas blomstervirksomhet. Illustrasjon: Arkitektene Astrup og Hellern.

Tomta, den såkalte Kværner-tomta like ved Aker Solutions på Tranby i Lier, er på hele 85.000 kvadratmeter. Her vokser det nye Bama-bygget nå opp med en grunnflate på 22.500 kvadratmeter. Grunnarbeidene startet i august i fjor, og bygget skal stå ferdig i april 2022. Bama-bygget oppføres i henhold til strenge miljøkrav og skal sertifiseres etter Breeam-standard; «very good».

EKSPLOSIV VEKST

Alento AS, som nylig flyttet hovedkontoret fra Åssiden i Drammen til Kjellstad Næringspark i Lier, ble stiftet i 2013 med fire ansatte. I dag er det 44 ansatte, og selskapet omsetter for godt over 700 millioner kroner.  – Ordrereserven for neste år er allerede like stor som den årlige omsetningen, opplyser Lindland.

Det har vært mange store og prestisjefylte prosjekter siden oppstarten inkludert blant annet Stadionkvartalet i Mjøndalen, Nordre Jarlsberg Brygge, Engersand-prosjektet, Cater-bygget på Liertoppen, Visma-hovedkontoret i Tønsberg og Røyken Næringspark, men ingen er i nærheten av det som nå skjer på Tranby der frukt- og grønnsaksgiganten Bama virkelig tråkker til med et bygg med over 32.000 kvadratmeters bruksareal.

BAMA VALGTE ALENTO OG LIER

Virksomhetene til Bamas Industri og Bamas blomstervirksomhet skal flyttes og samlokaliseres på Tranby. Bama Industri videreforedler i dag salater, frukt og grønnsaker ved to produksjonsanlegg i Lier. Bygg vil også være tilrettelagt for betydelig kapasitetsvekst og effektiv produksjon.

Bamas blomstervirksomhet, som i dag er lokalisert på fire forskjellige steder, flytter og samler sin virksomhet til det nye bygget allerede i desember 2021. Det blir 400 arbeidsplasser lokalisert i det nye BAMA-bygget, og årsaken til at konsernet valgte å satse videre i nettopp Lier er nærheten til markedet og til det viktige produsentmiljøet i området samt miljøgevinster og kompetansen hos de ansatte.

– RYKKET OPP I ELITESERIEN
Alento AS vant den tøffe anbudsrunden om totalentreprenør-oppdraget i konkurranse med flere av de største entreprenørene i landet, mens Kongsberg Entreprenør AS står for selve grunnarbeidet, Asker-bedriften Stenseth & RS Entreprenør fra Åros tar seg av betongarbeidet og Alentos søsterbedrift Metacon Industrimek AS i Rakkestad har ansvar for råbygg og stålentreprise.

TRIO ALENTO: – Bama-prosjektet her på Tranby er det desidert største byggeoppdraget vi har hatt. Nå føler jeg at vi virkelig har rykket opp i eliteserien innen norsk entreprenør-virksomhet, sier daglige leder i Alento AS, Kristian Lindland(midten), her sammen med prosjektsjef Simen Herregården Thrygg (t.v.) og økonomisjef Bjørn Ove Lysaker.

Totalt vil det være mellom 50 og 220 som arbeider inne på anleggsområdet til enhver tid, og samlet sett vil det være mellom 300 og 400 som er involvert i gigantprosjektet på Tranby.

– Dette er det desidert største prosjektet vi har hatt noensinne. Nå føler jeg at vi virkelig har rykket opp i «eliteserien» og beviser at vi kan ta på oss og løse store og komplekse byggeprosjekt i konkurranse med de aller største entreprenørselskapene i Norge, sier daglig leder Kristian Lindland i Alento som gikk inn i Frigaard-gruppen i 2018. Dette er et entreprenør- og eiendomsutviklingsselskap som består av Rakkestad-selskapet Metacon, Alento og Frigaard Bolig med en total omsetning på1,4 milliarder kroner.

– Dette medfører at vi nå er en enda tyngre aktør i markedet med sterk finansiell ryggrad, bred kompetanse og mulighet til å være med på å utvikle egne eiendomsprosjekt, sier Lindland som er veldig fornøyd med den nye lokaliseringen i Kjellstad Næringspark.

ØNSKER FLERE KOLLEGER

TRENGER FLERE: – Vi ønsker nå å ansette enda flere medarbeidere, sier daglig leder Kristian Lindland(midten), her gående sammen med prosjektsjef Simen Herregården Thrygg (t.v.) og økonomisjef Bjørn Ove Lysaker på Bama-tomten.

– Her har vi fått vi enda mer tidsriktige lokaler som ligger veldig synlige og sentralt til rett ved E18 i Lier. Dette blir også veldig viktig i forhold til vårt ønske om økt rekruttering av lokal arbeidskraft, påpeker Alento-sjefen som har fått med seg to nye i ledertrioen, nærmere bestemt Bjørn Ove Lysaker fra Lier som økonomisjef og 29 år gamle Simen Herregården Thrygg fra Røyken som prosjektsjef.

– Alento er i stadig vekst. Nylig flyttet vi hovedkontoret til Kjellstad Næringspark, og nå ønsker vi å ansette enda flere medarbeidere. Vi har allerede en god del yngre medarbeidere, men vi ønsker å ansette enda flere både yngre og mer erfarne medarbeidere slik at vi får en fin miks av ungdommelighet og erfaring, sier den unge prosjektsjefen i Alento AS som selv begynte i selskapet for fem år siden.