Arne Skarra AS: – 66 år med vekst og utvikling

Firmaet Arne Skarra AS ble etablert i 1956 av Arne Skarra. Etter at den første butikken ble åpnet i 1956, har de hatt en solid utvikling innenfor varmeprodukter til alle typer boliger. - Ildstedet er like mye et smykke som at det skal gi god varme, sier Tom Skarra (t.v), og Jon Arne Skarra samstemt.

Stolt av butikklokalene

Etter en omfattende opp pussing av gamle Wriedts bryggeri i Øvre Storgate 42, flyttet i august 2015, er Arne Skarre blitt landets fineste forhandler av ildsteder. De har blir benyttet til kurssted innen bransjen, og TV2 har hatt direktesendinger som ble vist i “God morgen Norge. – Det gjør oss jo litt stolte sier Eier og daglig leder, Tom Skarra.

På bilde ser vi Steinar Vigedal fra Norsk Varme i forbindelse med direktesendingen på TV2 – “God morgen Norge” i januar 2022.

Spesielle tider

– Vi kan trygt si at de siste at de siste to årene har vært meget spesielle, sier Tom Skarra. Som resten av samfunnet og næringslivet, ble vi også preget av nedstegning og karanteneregler. Monteringer ble utsatt ettersom vi ikke fikk tilgang til private hjem, samt at egne ansatte ble satt i karantene. Av vår omsetning kommer ca 90% fra det private, så da fikk vi et etterslep på leveranser. Så kommer det en situasjon hvor strømprisene går rett til værs, og “alle” ønsker å se på alternativ oppvarming.

– Da ble det et skikkelig kjør, sier Jon Arne Skarra. – Men nå har det normalisert seg noe, og vi er ajour med leveransene. 2021 ble et greit år, og så langt i 2022 har vi en god økning sier Tom Skarra.

– Utfordringene nå går på leveranser fra underleverandører på grunn av situasjonen i Øst Europa. Det finnes f.eks. kun to produsenter av brannsikkert glass, og alle ildsteder har denne type glass. Så detaljer kan stoppe en lang kjede til et ferdig produkt. Men vi skal nok komme oss igjennom dette også, sier senior Skarra.

Sentral plass

– Det spennende med et ildsted, er at det har en så sentral plass i et hjem, sier Jon Arne Skarra. Når man investerer i et ildsted ønsker man at det skal bli sett, og ikke minst at ilden skal være godt synlig. Trenden nå er at peisen skal være “funkis” og stilrent. Ovner skal ha et rent design uten for mye unødige detaljer, fortsetter Jon Arne.

– Det er også stor interesse for kleber-ovner, fortsetter de. Nå får man kleber-ovnen i nesten alle størrelser, og kleber har den egenskapen at man kan ha ett ilegg på morgenen, og ett på kvelden slik at det gir varme døgnet rundet.

Hent inspirasjon

Når man skal anskaffe et ildsted, er det viktig å tenke igjennom både det praktiske og estetiske. Ildstedet skal ha en sentral plass i hjemmet i mange år. – Det vi anbefaler er å planlegge i god tid når man bygger nytt, eller skal oppgradere boligen, sier Tom Skarra. Kom gjerne innom oss med plantegninger når man er i en startfasen for et nybygg og bli inspirert av utstillingene våre. Er det en oppgradering, tar vi gjerne en befaring i kombinasjon med å se vår utstilling. – Vi finner alltid den beste løsningen for kundene, avslutter Jon Arne Skarra.

Historien om Arne Skarra AS

På tiden det hele startet var strømnettet dårlig utbygd, og de aller fleste fyrte med ved og koks. Videre kom parafin til oppvarming, noe som var helt nytt og som gikk av seg selv. I tillegg ga det en jevn varme hele døgnet, noe som raskt gjorde det populært.

Berith Skarra var Norges første kvinne med monteringsbevis for «sentralt oljeforsyningsanlegg». Arne Skarras første medarbeider, Svein Næss, ble ansatt 1.5.1960 og jobber fortsatt i firmaet den dag i dag. Etter hvert som salget økte både av parafin og vedovner, ble det behov for større lokaler og flere personer. Butikken flyttet derfor inn i nabobygget i Engene 10 (halvparten av lokalet der Kirkens bymisjon er i dag).

I 1964 etablerer Arne Skarra seg som aksjeselskap. Det blir åpnet filial på Strømsø, i lokalene etter Møller & Skarra (jernvarehandel), og senere åpnet ny butikk i Globusgården når denne stod ferdig i 1963. Det ble på 60 tallet på det meste lagt ned ca. 400 oljetanker pr år og firmaet hadde 17 servicebiler og 20 medarbeidere. Den solide driften gjorde at Arne Skarra bygget nytt forretningsbygg i Engene 7 i 1968.

Da oljekrisen inntraff i 1973 – 74 satte det en stopper på salget av parafin og oljekaminer og det ble behov for andre ben å stå på.
Firmaet startet derfor med salg av kjøkkeninnredninger, «Drømmekjøkken» og egenimportert «Arne-kjøkken», samt airconditionanlegg. Samtidig har butikken i alle år hatt en stor avdeling for salg av norske troll og gaveartikler i kobber, messing og smijern. Idag selges det også produkter i tre, skiferfat/ brikker, kopper, glass, puter, skjerf, peisutstyr, utstyr til parafinlamper og interiørprodukter til jul.

«Skarrabygget» ble solgt i 2014, og ble revet i 2015-16 for å gjøre plass til kvartalsutbygging av næringslokaler og leiligheter.
Arne Skarra AS har derfor flyttet til nye lokaler i Øvre Storgate 42 i august 2015, hvor vi har pusset opp det gamle Wriedts bryggeri til en ny og flott utstilling.

Hovedproduktene i dag er vedovner, peiser, piper, elektrisk, gass, bioetanol, pellets, samt vedfyrte vannvarmeanlegg.

Kilde: Arne Skarra AS