Skal rense inneluft for korona

I midten av mars 2020 stengte Norge ned, men det gjorde de fleste andre land i Europa også. I Tyskland har de hatt litt strengere regler i forhold til Covid-19 og sosialisering enn oss, og på fabrikken til Helios «slapp det de hadde i hendene» for å se om de kunne bidra til å begrense spredningen av virus.

Artikkelen er informasjon fra vår medlemsbedrift Energisparhus Norge AS

Energisparhus Norge As ble etablert 10. oktober 2010 i Lier.

I utgangspunktet som en rådgiverbedrift for bedre energibruk og energisparing i bygg. Vi hadde fokus på at eiere skulle få økonomisk gevinst i forbindelse med rehabilitering av bygg og gjorde beregninger for energisparingspotensialet i flere bygg og noen boligbyggelag.

I 2011 etablerte vi et samarbeid med den tyske ventilasjonsprodusenten, Helios Ventilatoren GmbH. De holder til i byen Villingen-Schwenningen i Schwarzwald i sør-Tyskland. Helios er en stor aktør i Europa med ca. 400 ansatte i produksjon.

Etter en litt langsom start på tampen av 2011 fikk vi de neste årene stadig flere prosjekt og kunder på plass, og fra 2015 har vi hatt en sunn og organisk vekst fra år til år. Vi leverer ventilasjonsløsninger til både nybygg og rehabilitering av boliger og fritidsboliger. Det har også blitt leveranser til enkelte næringsbygg/næringslokaler.

Sommeren 2019 etablerte vi vårt kontor på Hårberg Gård i Lier Der har vi et lite bufferlager for de vanligste delene til ventilasjonsløsninger, men i hovedsak går leveranser direkte fra fabrikk til byggeplass.

I midten av mars 2020 stengte Norge ned, men de gjorde de fleste andre land i Europa også. I Tyskland har de hatt litt strengere regler i forhold til Covid-19 og sosialisering enn oss, og på fabrikken til Helios «slapp det de hadde i hendene» for å se om de kunne bidra til å begrense spredningen av virus.

Deres kompetanse på vifteteknologi, motorstyring og deres kunnskap om å bygge kabinetter var et ideelt utgangspunkt for å lage en serie luftrensere som kunne brukes i alle former for møterom. Som f.eks. venterom hos lege og tannlege, i barnehage og klasserom, i resepsjoner, på kontor og i kantine, i butikker, treningssentre, på pleiehjem og alle andre steder hvor folk møtes.

Velprøvd teknologi

John Johansen (bilde t.v.) forsikrer at det benyttes godt utprøvd teknologi i systemene.

Teknologien som ble valgt er godt utprøvd gjennom mange tiår, nemlig HEPA 14-filter. De filtrene brukes i dag en rekke steder og fanger opp partikler som er fra 0,3 mikrometer store (altså 0,0003 mm.). HEPA 14 skal kunne redusere antall virus og aerosoler i luften med 99,995%.

Øystein Berg (bilde t.v.) har store forventninger til deres nye rensevifter.

Helios har klart å designe og produsere 8 ulike modeller/størrelser som kan tas i bruk der det skal være behov. Den minste er for rom på ca 25 kvadratmeter og opp til den største som er til rom på ca. 180 kvm. 6 av modellene benytter seg av HEPA 14-filter (+ grovere filter først for å ta de største partiklene), og det er 2 modeller som benytter UV-lampe i siste instans for å stoppe virus. Alle kabinettene er plug-and-play. Ta dem ut av esken og sett støpsel i stikkontakten. Da er de klare til bruk.

Energisparhus fikk oversendt den første informasjonen om AirPal like før jul 2020 og bestilte den første enheten til Norge i januar 2021.

Det er laget brosjyremateriell og annen informasjon omkring AirPAl som er tilgjengelig på websiden www.heliosventilasjon.no Via nettsiden vil man også få kontakt med selskapet.

AirPal luftrensere er bestillingsprodukt og kan leveres på ca 14 dagers varsel.

For mer informasjon:

Øystein Berg, Energisparhus Norge AS   mob. 913 14 646,  post@energisparhus.no