Årets lærling kåret av Elfob – Linn Helen Johansen hos Ingeniør Pettersen

- Jeg ble taus og veldig overrasket. Skjønte egentlig ikke helt hva som hadde skjedd. Jeg ble jo veldig fornøyd når jeg fikk beskjeden, men det har fortsatt ikke slått helt inn at det faktisk ble meg som fikk den kåringen, sier en fornøyd Linn Helen Johansen (bilde).

Hvem er årets lærling?

– Jet heter Linn Helen Johansen, er 20 år og på fritiden min er jeg svømmetrener. Jeg tilhører Nedre Eiker svømmeklubb, og har drevet med svømming siden jeg gikk i barnehagen. Det er bare et par år tilbake jeg sluttet å svømme aktivt selv, så nå er det rollen som trener. I tillegg liker jeg veldig godt bøker og musikk. Jeg liker alt mulig av musikk og bøker, men det går veldig mye i fantasy eller mysterie bøker, sier årets lærling Johansen.

Hva tenkte du når du fikk vite at du var kåret til årets lærling?

– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle tenke. Jeg ble veldig taus og var overrasket og skjønte egentlig ikke helt hva som hadde skjedd. Ble jo veldig fornøyd når jeg fikk beskjeden, men det har fortsatt ikke slått helt inn at det faktisk ble meg som fikk den kåringen, sier en fornøyd Linn Helen.

Hva er din erfaring med lærlingordningen?

– Jeg synes det er viktig å bli lærling, på grunn av at da kan man prøve seg i et yrke. Lærlinger vil også sørge for at yrker vil leve for alltid. Og det gir muligheter til alle. Det fører til at det blir små firmaer, samtidig som at vi har de store bedriftene. Da kan vi være litt flere og litt flere steder på en gang. 

– Før korona stengte ned, var jeg ute på ungdomskoler for å fortelle om mulighetene i elektrofaget. Det er viktig at de unge kan komme ut å treffe skoleelevene. Jeg tror vi når lettere igjennom enn om det står en godt voksen person der. Og spesielt at jeg som jente fortelle andre jenter om mulighetene, fortsetter Johansen.

Hva mener venner og kjente rundt yrkesvalget ditt?

– De synes det er veldig tøft, og er imponert.  De synes det er morsomt å tenke tilbake når jeg var yngre og var veldig «jentete – jente» i forhold til nå, som da er blitt mer tøff og skal være en del av gutta, sier Linn Helen med et smil.

Elektrikeryrket er mannsdominert, hva er ditt forhold til det?

– Det er virkelig behov for jenter og kvinner i mannsdominerte yrker slik som elektrikerfaget. Det er utelukkende positivt. Ved å få flere jenter blir det mer kontroll, og veldig ofte ser man at jentene har litt mer styring på detaljarbeid, mens gutta skal ha gjort jobben fort gjort.

Hvorfor valgte du dette yrkesfaget?

– Valget var enkelt. Min far er elektriker og så ble broren min elektriker. Jeg fulgte bare i fotsporene deres.

Vi er i bærekreftlaboratoriet hos Ingeniør Pettersen. Hva er fordelen med å kunne jobbe i et fremtidsrettet firma?

– Det er veldig givende. Da vet man alltid at det kan være noe som man kan finne på videre. Man får alltid hjelp, og det er ikke noe at man blir holdt tilbake for at det skal være det «samme som det alltid har vært».  Vi jobber fremtidsrettet på at det skal bli mer datateknologisk styrt med for eksempel mobiler.  Samtidig er det et stort firma, og det er mange forskjellige jobber og oppgaver. Det er å jobbe i tavler og sikringsskap, til at man er på småjobber hvor man fikser stikkontakter. Og det er store prosjekter eller enkeltjobber, så det er egentlig litt av alt. (Artikkelen fortsetter under bilde).

Hvordan har du blitt mottatt som lærling?

– Jeg har blitt veldig godt mottatt, og har helt supre kollegaer som alltid er hjelpsomme. Vi blir gode venner, og det er enkelt å prate med alle.  Generelt et veldig bra arbeidsmiljø.

En vanlig arbeidsdag, hvordan er den?  

– Jeg er ganske overalt, og det er mye farting frem og tilbake. Det kan være både mange småjobber, men det kan også være større jobber i store prosjekter.  

Hvordan er det å kombinere teori fra skolen og praksis ute i et stort firma?

– Det er en vesentlig forskjell. Mye av teorien vi har på skolen dreier seg om i tilfelle at man møter på oppgaven, mens på jobben så møter vi på konkrete og spesifikke oppgaver.  

Hvis du ser tre-fire år frem, hvor er Line da. Er du ferdig utlært?

– Nå har jeg jo tatt fagbrev, og er fast ansatt som elektriker her hos Ingeniør Pettersen. Trives veldig godt med det. Dersom jeg blir litt usikker på hva jeg skal gjøre videre, så blir det flere fagbrev innen elektro. Planen senere etter det igjen, er at jeg er forhåpentligvis kan bli faglærer innenfor elektro.  

– Kort fortalt så stortrives jeg, sier årets lærling Linn Helen Johansen. (Artikkelen fortsetter under bilde).

F.V.: Kristin Kittelsen, HR Leder, Linn Helen Johansen, Lærling og Vegard Tandberg avdelingsleder hos Ingeniør Pettersen i Drammen.

Vi er veldig stolte av at Linn Helen er kåret til Årets Læring av Elfob. Det er en skikkelig inspirasjon både for oss som bedrift, og de 40 andre lærlingene vi har ansvaret for, sier Kittelsen og Tandberg.

Hvilken betydning har lærlinger for dere i Ingeniør Pettersen?

– For oss er lærlinger helt essensielt med tanke på rekruttering. Den beste og mest effektive måten vi kan rekruttere nye fagarbeider på, er å lære opp selv via lærlinger i egen bedrift. Vi blir godt kjent med dem, så vet vi hva vi får når de har tatt fagbrev. Fordelen er også at vet vi deres kompetansen, og hvilke oppgaver de er best egnet til alt fra starten, sier avdelingsleder hos Ingeniør Pettersen i Drammen, Vegard Tandberg.

Hvor lenge har Ingeniør Pettersen hatt lærlinger?

– Ingeniør Pettersen ble etablert i 1903, og opplæring i egen bedrift var vel en naturlig måte å rekruttere på i tidlige tider. Så lærlinger har vært en viktig ressurs for Pettersen opp igjennom historien, sier Kristin Kittelsen, HR Leder hos Ingeniør Pettersen.

– Vi har ansatte som har startet som lærlinger, og gått ut i ulike typer roller underveis. Noen har startet som lærling, og jobbet til de blir pensjonister. De fleste av de vi har som lærlinger blir fast ansatt. Selvfølgelig ikke alle fortsetter hos oss, så det er noen unntak. Noen finner ut at det var feil yrkesvalg, eller andre ting som dukker opp, fortsetter Kittelsen.

Hvordan dere tar imot lærlinger, er det et fast program?

 – Ja, her i Buskerud så starter de på introduksjonsuker som er veldig fint. Det opplæringskontoret Elfob som arrangerer. Da samler de lærlinger fra de ulike bedriftene til en hele uke med introduksjon, slik at de blir kjent med hverandre.

– Vi har et eget introduksjonsopplegg for lærlingene, hvor vi samler de her hos oss. Vi går igjennom ulike funksjoner. Vi kan legge til at vi også bruker praksis fra videregående skoler, altså praksiselever og de utplasseringsperiodene deres til å teste ut. Da får både lærlingen, eller den kommende lærlingen og bedriftene blitt litt kjent før man skriver lærekontrakt. Vi får en felles base før man har oppstartsdagen her, og oppstart uka hos opplæringskontoret, sier avdelingsleder Tandberg.

– Praksis og utplassering er viktig. Da får lærlingen, eller den fremtidig lærling mulighet til å få et inntrykk av virksomheten. Er dette et sted jeg kunne tenke meg å være lærling? Man møter ulike mennesker som en skal jobbe sammen med, og ser litt hvordan arbeidsmiljøet fungerer. Ikke minst om hva som kreves. Det er en stor overgang fra å være skoleelev, til å gå ut i arbeidslivet. Det setter krav til oss som arbeidsgiver også, fordi de er jo ikke ordinært ansatte, men er under utdanning. Vi skal bistå de helt frem til fagbrevet, sier Kittelsen.

– Lærlingen bidrar positivt til arbeidsmiljøet med sine forventninger på måter å jobbe på og sosialt. Lærlingene bidrar med nye ideer, og til at vi hele tiden må være oppdatert på kompetanse i bedriften. Ikke minst må vi være på hugget i forhold det «Grønne skifte», og der er elektrobransjen veldig viktig, fortsetter Kittelsen

– Vi tar vi tar inn lærlinger fra en ganske stor geografisk omkrets her i Drammen. Fra Bleiker i Asker, Røyken Videregående, Åssiden Videregående, Kongsberg Tinius til Buskerud Videregående i Modum. Vi har også elever på utplasseringer. Vi har en ordning der har vi en elev som er en dag i uken fast gjennom hele skoleåret, mens vi har andre som kommer en uke på høsten og en uke på våren. Noen andre har en uke på vinteren.  Det betyr at det følger en del administrasjon med de ulike løsningene, men er det vel verdt, sier HR Leder Kristin Kittelsen.

– Ingeniør Pettersen ser frem til å ta i mot flere lærlinger i fremtiden, og ønsker gjerne at det blir flere kåringer blant våre lærlinger, avslutter avdelingsleder Vegard Tandberg.

Fakta om Elfob

Elfob – El-fagenes Opplæringskontor Buskerud

I dag har ELFOB ca. 150 medlemsbedrifter og administrerer nærmere 400 lærekontrakter. Det er ELFOB som tegner lærekontrakten og står ansvarlig for oppfyllelse av denne. Det er bedriften hvor lærlingen arbeider som har arbeidsgiveransvaret og ansvaret for den praktiske delen av opplæringen.

Vår godkjenning som opplæringskontor er gitt av fylkene Viken, Vestfold-Telemark og Innlandet. I dag har ELFOB ca. 150 medlemsbedrifter og administrerer nærmere 400 lærekontrakter. Det er ELFOB som tegner lærekontrakten og står ansvarlig for oppfyllelse av denne. Det er bedriften hvor lærlingen arbeider som har arbeidsgiveransvaret og ansvaret for den praktiske delen av opplæringen.

(Kilde: Elfob)

Fakta om Ivar Pettersen AS

Ingeniør Ivar Pettersen AS har, siden oppstarten i 1903, opparbeidet en meget solid posisjon som en ledende elektroentreprenør rundt Oslofjorden, i fylkene Oslo, Viken og Vestfold og Telemark.

I dag teller vi ca. 230 ansatte som er tilknyttet våre kontorer i Drammen (hovedkontor), Vikersund, Oslo, Moss og Sandefjord.

Gjennom strategiske satsninger har vi i dag solid fagkunnskap innen en rekke nisjer innenfor elektrofaget. I avdelingene for elektroinstallasjon, elektrikerservice, automasjon, tele-data-sikkerhet og agenturvirksomhet, leveres tjenester og systemer både til eiendom, industri, bygg- og anlegg, kommunale- og offentlige virksomheter samt privatboliger. Vårt mål er å kunne tilby våre kunder totalleveranser innenfor de fleste elektroområder.

Vi har tradisjon for langsiktighet og det viderefører vi med satsning på tidsriktige, gode løsninger i alle ledd og ikke minst i godt kvalifiserte medarbeidere.

(Kilde: Ivar Pettersen AS)