Arbeidsmesse for flyktninger: -Skapte en trygg arena

Nylig ble det gjennomført arbeidsmesse i Drammen, med målsetting om å knytte kontakter mellom flykninger og potensielle arbeidsgivere. Arbeidsmessen var et samarbeid mellom NAV Drammen og Næringsforeningen i Drammensregionen.

Bilde over: Det var stor interesse for hva Scandic Ambassadeur Drammen kunne tilby av stillinger. Her representert ved hotelldirektør Johanna Skjelsbek.

Vil føre til mange ansettelser

– Målet med messen var å skape en arena der arbeidssøkere kunne møte arbeidsgivere med et behov for arbeidskraft. Alle som var involvert det være seg veiledere, arbeidssøkere og arbeidsgiverne har gitt utrykk for at messen lyktes i å skape en trygg arena der mange muligheter ble skapt, sier Emil Bischoff, koordinator for Internasjonale Drammen i NAV Drammen.

– Jeg har stor tro på at messen vil føre til mange ansettelser, men det er også viktig å peke på mange andre muligheter som ble skapt som er relevant: arbeidstreninger, kvalifiseringsprosjekter og samarbeidsmuligheter på tvers, fortsetter Bischoff.

Godt tilrettelagt

Messen var tilrettelagt for en brukergruppe som ofte ikke er prioritert på arbeidsmarkedet. Man avklarte arbeidssøkere på forhånd slik at de visste hvilke arbeidsgivere som var påmeldt, og hvilke stillinger de har tilgjengelig.

Arbeidssøkere kunne derfor gå direkte til arbeidsgivere som var relevante for den enkelte, og det ble derfor lite vandring fra stand til stand, noe som gjorde at de sparte en del tid.

I tillegg delte arrangøren opp arbeidssøkerne i to grupper. Kl. 13 til 14 var det ukrainske flyktninger med tolk. Kl. 14 til 15 var det flyktninger fra resten av verden. Det ble gjort slik for at arbeidsgiverne kunne få mer tid til å snakke med, og avklare relevante arbeidstakere.

Noen fakta

  • Det var 14 arbeidsgivere og ca. 200 arbeidssøkere var tilstede.
  • Arbeidssøkerne hadde med seg mellom 6 til 10 CV’er hver. Med en enkel beregning er det ikke usannsynlig at mellom 800 til 1000 CV’er ble levert til arbeidsgiverne. 
  • Drammen kommune har bosatt 275 flyktninger ved utgangen av 2. tertial. Det ble i august startet ordinært norskkurs for over 100 deltakere. De over 55 år begynte på norskkurs i begynnelsen av september. NAV Drammen samarbeider også med flyktningstjenesten i Lier, som hadde ca. 40 kandidater på messen.
  • Arbeidsgiverne møtte mange relevante kandidater, og det meldes om at flere arbeidssøkere allerede har fått jobb. NAV Drammen venter flere positive tilbakemeldinger fra bedriftene som deltok

Viktig arrangement

– Denne arbeidsmessen er meget viktig både for næringslivet og de arbeidssøkende. Samarbeide mellom NAV Drammen og Næringsforeningen, gir en unik mulighet til å knytte kontakter mellom arbeidssøkende flyktninger og potensielle arbeidsgivere. Flyktningene som har kommet til messen viser motivasjon, nysgjerrighet og pågangsmot, sier Cecilie Brunsell, leder strategi og næringsutvikling i Næringsforeningen.

På bilde f.v: Duli Axhami, integreringskoordinator NAV Drammen, Emil Bischoff, Koordinator for Internasjonale Drammen, NAV Drammen, Mehmet Safak, avdelingsleder NAV Drammen, Cecilie Brunsell, leder strategi og næringsutvikling i Næringsforeningen i Drammensregionen.

Fornøyde arbeidsgivere

Simen Almquist, daglig leder i SA Byggteam i Lier deltar på messen for å finne flere håndverkere. De har behov for flere ansatte i tillegg til de 20 ansatte de har i dag. De har mange prosjekter, og sikter på å være rundt 25 ansatte etter hvert. Det er veldig hyggelig å være her, og vi har allerede fått inn flere cv’r som jeg syntes er spennende, sier Alquist.

Behøver sjåfører

Jørn Ivar Pettersen, assisterende avdelingsleder og Steinar Pedersen, teamleder i Vy Drammen var representert på arbeidsmessen. – Vi ser arbeidsmessen som en en plattform til å skaffe nye dyktige sjåfører, sier Pettersen. – Jeg er sikker på at vi kan finne gode kandidater her i dag, sier teamleder Pedersen.

Produksjonssjef Øystein Høgmoen ved Loe betongelementer, fikk mange henvendelser under arbeidsmessen.

F.v. Raymond Kvistbråten Sollie, Azmir Abdulla og Malin Olsen fra Manpower var meget fornøyd med arbeidsmessen. Vi er på jakt etter alle typer faggrupper, men her i området så er det stort behov på lager og produksjon. Men vi jobber også med barnehager, kantiner og andre merkantile stillinger. Det er nok noe utfordringer språk, men det kan løses, sier Sollie i Manpower.

Bedriften Riktig Renhold var fornøyd med responsen på arbeidsmessen. Her representert ved driftsleder Noshad Razzaq (t.h.) og kollega Vytaute.

Fornøyd avdelingsleder i NAV Drammen

Mehmet Safak, avdelingsleder NAV Drammen hadde store forventninger til arbeidsmessen.

– Vi kan ikke klare å få folk ut i jobb uten arbeidsgivere. Vi er nødt til å samarbeide tettere med næringslivet og vi trenger flere framoverlente arbeidsgivere som er interessert i å rekruttere personer med kompetanse. Selv om ikke språket tilstede nå, så vil det komme etter hvert, sier Mehmet Safak.

Det var stor interesse på standen til bedriften Tomagruppen. De er en av landets største leverandører på eiendomsdrift.

Ønsker seg veldig en jobb

Fra venstre: Yaroslava Panchenko, Julia Mosiichuk og Valentina Attia

«Hvilke forventninger har man til dagens jobbmesse? 

Forventning er å finne en arbeidsgiver som ønsker å gi meg jobb. Jeg ønsker veldig at det skjer snart, sier Yaroslava. Selv om vi har mange bekymringer om vi får det til,- sier Julia Mosiichuk.

Valentina Attia forteller om at hun allerede jobber for Mester Grønn, men har levert en søknad og CV hos Scandic hotell som var representert på jobbmessen i dag. Det kan være gøy å jobbe flere steder, sier hun. Valentina skulle ønske at mannen hennes var her i dag, og fikk mulighet å snakke med arbeidsgivere. Men Valentina tar med seg hjem til han informasjon om arbeidsgivere og mulighetene hun fikk høre om på jobbmessen. 

Vi satser på at vi får oss en jobb snart. Vi elsker jo å jobbe, sier Yaroslava og Julia. Vi håper etter dagen i dag får vi en telefon fra en av arbeidsgivere, med følgende beskjed: Hei, jeg har en jobb til deg.»

«Які очікування у вас до сьогоднішньої ярмарки працедавців?

Очікування знайти працедавця, який дасть мені роботу. У дуже на це сподіваюсь, каже Ярослава. Також у нас є багато переживань, каже Юлія Мосійчук.

Валентина Аттія розповідає що вона працює на Местер Грьон, але сьогодні також залишила своє резюме на роботу в готелі. Вона б хотіла щоб її чоловік також зміг побувати на ярмарці сьогодні, але залишився вдома. Валентина розповість йому про працедавців які були сьогодні, а також про можливості в Драмменському регіоні.

Ми дуже сподіваємось що ми знайдемо роботу. Ми любимо робити, кажуть Ярослава і Юлія. Ми також надіємось щоб після сьогодняшнього дня ми отримаємо телефон від одного з працедавців, в якого ми залишали резюме: Привіт, у мене є для тебе робота.»

(Intervju oversatt av Natalia Sakhan, NAV Drammen)

Natalia Sakhan (med mikrofon) fra NAV Drammen, er tolk når Cecilie Brunsell holder sitt innlegg til de fremmøtte arbeidssøkerne.