Aker Solutions på Tranby – Ny forsvarskontrakt kan gi hundretalls arbeidsplasser.

Aker Solution på Tranby ble etablert i 1975, med historiske røtter helt tilbake til Thunes verksted i Drammen fra 1815. I dag er det 620 ansatte på hele 42.000 kvm. Næringsforeningen var på besøk hos denne store medlemsbedriften. Der fikk de en spennende presentasjon av Aker Solutions satsing for å bli produksjonspartner av stridsvogner til forsvaret.

Næringsforeningen i Drammensregionen var på besøk hos medlemsbedriften Aker Solutions på Tranby. På bilde: (f.v) Adnan Afzal, Fagleder samfunn og innovasjon i Næringsforeningen, Rune Kjølstad, Daglig leder i Næringsforeningen, Hans Olav Amundsen, Prosjektdirektør Aker Solutions, Arne Rødby, Klubbleder Aker Solutions, og Trym Atle Lien, Teknologileder Aker Solutions Tranby.

Omstilling

I forbindelse med at Aker Solutions etter hvert flytter produksjonen av ventiltrær fra Tranby til Brasil, satser de nå stort på å få produksjon av forsvarsmateriell.
Ventiltrærne som produseres på Tranby brukes til montering på brønnhoder til olje- og gassproduksjonen under vann, og veier mellom 35 og 70 tonn.
Produksjonsfasilitetene på Tranby er dermed allerede godt rigget for produksjon av teknisk komplisert og tungt materiell.

Lang erfaring på Tranby

– Aker Solutions på Tranby (Tidligere Kværner Eureka) leverte teknologi til en rekke forsvarsrelaterte prosjekter i perioden 1975-2005, og har meget god kompetanse på dette, blant annet leverte vi oppgradering av NM116, samt hovedkomponenter til NM142, CV90 og MLRS.

– De siste 15 år har anlegget vært spesialisert innenfor subsea-leveranser til olje og gass-selskaper nasjonalt og internasjonalt. Anlegget på Tranby er et tungt mekanisk verksted med fabrikasjon, montasje og testfasiliteter på 42.000 kvm.

– Vi er i dialog med aktuelle leverandører samt mulige norske samarbeidspartnere i dette prosjektet om en rolle som kan skape ytterligere aktivitet på Tranby sier klubbleder hos Aker Solution, Arne Chr. Rødby til Vikenvest.

Ny stridsvogner til forsvaret – viktig med gjenkjøpsavtaler

– FAF P9360 (nye stridsvogner til Hæren) er et industrielt interessant prosjekt for norsk industri både med tanke på nasjonal verdiskapning og gjenkjøpsavtaler, men ikke minst for tilførsel av teknisk kompetanse for oppfølging og oppgradering gjennom systemets levetid. Det vil styrke norsk beredskap å ha denne kompetansen på norske hender slik at den er tilgjengelig i hverdagen sier Rødby.

– Vi opplever stor politisk interesse for det arbeidet vi på Tranby jobber for å få til i denne sammenhengen. Går dette vår vei, gir det hundretalls nye arbeidsplasser i bedriften avslutter klubblederen.

Aker Solutions historiske utvikling

I en børsmelding 17.juli 2020, informeres det om at Kværner ASA og Aker Solutions ASA er enige om fusjonering for å etablere et nytt leverandørselskap.

Se hele Akers historie her i LINKEN